Werken in het onderwijs
Ontdek jouw persoonlijke route naar werken in het onderwijs
Bij Hogeschool Viaa begeleiden we je graag in jouw persoonlijke route naar werken in het onderwijs. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring zijn er in onze ad Didactisch Educatief Professional en onze Pabo verschillende instroommogelijkheden en routes. Welke route kies jij?
Pabo in voltijd
Voltijdroute
Tijdens de voltijdroute Pabo aan Viaa word je persoonlijk begeleid in welke leerkracht jij wilt worden. Daarnaast ben je direct vanaf de start van de opleiding twee dagen per week in een basisschool waardoor je veel praktijkervaring opdoet en theorie die je tijdens de colleges krijgt in de praktijk kunt toepassen.
Bij de reguliere voltijdopleiding heb je de mogelijkheid om al in het eerste jaar voor een gerichte stageplek te kiezen bij oudere of jongere kinderen.
Universitaire Pabo
Ben jij een vwo-er die zich wil verdiepen in Pedagogiek maar ook de wereld van de basisschool van binnenuit wil leren kennen? Dan kun je bij de Pabo van Viaa ook de Universitaire Pabo volgen. Je studeert dan aan de Pabo van Viaa, maar volgt ook een gedeelte van je opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Je bent met een vwo-diploma vrijgesteld van de toelatingseisen.
Pabo in deeltijd
Deeltijdroute
Werk je al in het onderwijs, maar wil je graag verder leren? Of werk je binnen een heel ander vakgebied, maar wil je je graag werken met de toekomst en in het onderwijs aan de slag als juf of meester? Dan is de deeltijdopleiding Pabo van Hogeschool Viaa iets voor jou. Heb je een Surinaamse hoofdakte? Dan kun je bij ons instromen in de driejarige versnelde route.
Hieronder geven we een overzicht van onze deeltijdroutes.
Zij-instroom traject - 2 jaar
Met een hbo- of wo-diploma op zak is het mogelijk om in korte tijd leraar basisonderwijs te worden als zij-instromer. Je staat direct zelfstandig voor de klas en volgt daarnaast op de Pabo een scholingsprogramma dat op jou is afgestemd. De kosten voor de Pabo worden betaald uit een subsidie die de school waar je gaat werken kan aanvragen. In twee jaar rond je het traject af. Je ontvangt geen diploma, maar wél je bevoegdheid om les te geven.
Verkorte deeltijdroute - 2,5 jaar
Voor dit traject heb je een afgeronde hbo of wo-opleiding nodig. De verkorte Pabo houdt in dat je minder studiepunten haalt en dat het programma versneld wordt. Discipline en zelfsturing spelen in dit traject een belangrijke rol. Vanaf het tweede jaar is er de mogelijkheid om zelfstandig en betaald voor de klas te staan. Dit traject noemen we ‘Versneld voor de klas’.
Versnelde deeltijdroute - 3 jaar
Heb je een afgeronde verwante mbo- of een havo-opleiding? Werk je bijvoorbeeld al als onderwijsassistent en wil je je Pabo bachelor halen? Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring is er de mogelijkheid om te versnellen en de Pabo in 3 jaar af te ronden.
Bij de Pabo van Viaa is het mogelijk om na de ad Didactisch Educatief Professional (met uitstroomprofiel Pabo) in te stromen in het tweede jaar van de driejarige deeltijdopleiding Pabo, dit heet ook wel de 2+2-route. Lees hier meer over deze route.
Reguliere deeltijdroute - 4 jaar
Wil jij de Pabo in deeltijd volgen en veel praktijkervaring opdoen tijdens je opleiding? Kom dan studeren aan de Pabo van Hogeschool Viaa. In het reguliere deeltijdprogramma geven we je alle ruimte om ervaring op te doen. In werkgroepen en colleges spijker jij je kennis bij die je kan gebruiken in de praktijk.
Associate degree - Didactisch Educatief Professional - 2 jaar
Of je nu in het onderwijs of de kinderopvang werkt, jouw kennis en ervaring maken het verschil. In de Ad Didactisch Educatief Professional (Ad DEP) leer je hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Samen met collega’s, ouders en andere professionals help je hen groeien en ontwikkelen. Zo werk je elke dag aan een toekomst vol kansen!
2+2- route
Ad DEP-studenten kunnen kiezen voor de 2+2-route, waarmee ze na deze opleiding eenvoudig doorstromen naar de deeltijdopleiding van de Pabo. Tijdens hun laatste Ad DEP-jaar volgen ze een voorbereidingstraject, inclusief lessen in digitale geletterdheid en voorbereiding op taal- en rekentoetsen. Dit levert vrijstellingen op voor een deel van de Pabo. Na de zomervakantie starten ze direct in het tweede jaar van de driejarige deeltijd-Pabo.