Hogeschool Viaa installeert Aliza Damsma Bakker als nieuwe lector Zorg en zingeving

Aliza Damsma Bakker hield op 3 oktober 2024 haar lectorale rede als nieuwe lector Zorg en zingeving op Hogeschool Viaa. Onder de titel “Van witte woede naar paars protest” belichtte ze de morele en spirituele dilemma’s in de zorg en riep op tot een hernieuwde focus op menselijkheid en zingeving.

Aliza ging in haar lectorale rede op een zoektocht naar de kern van zingeving in de zorg. Ze benadrukte de noodzaak van een “paars protest” – een oproep tot meer spiritualiteit en menselijkheid in een sector die onder druk staat. Want in een zorgsysteem dat draait op efficiëntie, dreigen zowel zorgverleners als patiënten in de knel te komen. Burn-outs, eenzaamheid en het gevoel dat je je niet volgens je waarden kunt inzetten, maken dat er een hernieuwde focus nodig is op wat werkelijk belangrijk is. Want zowel voor zorgvragers als voor zorgverleners zijn de momenten van aandacht cruciaal in het ervaren van zin. Zorg moet worden gezien als een waarde in zichzelf, waarin interprofessionaliteit en samenwerking van belang zijn. Aliza pleit voor een zorgpraktijk die moraal en waarden centraal stelt en ruimte biedt voor zingeving als een diepgaand en verbindend proces.

Focus op de praktijk

Aliza is als verpleegkundige werkzaam geweest in de thuiszorg en in het ziekenhuis. Na haar studie Verplegingswetenschap is ze in 2007 bij Viaa komen werken als verpleegkundedocent. Haar passie is kwaliteit van zorg waarbij de unieke mens wordt gezien, en het opleiden en begeleiden van verpleegkunde studenten tot zelfbewuste professionals. In het onderzoek ligt haar focus op de vraag hoe een integrale visie, met expliciete aandacht voor zingeving, de professionele praktijk kan verrijken.

Onderzoek naar zingeving

De opdracht van het lectoraat Zorg en zingeving is een impuls geven aan de kwaliteit van de beroepsopleiding en de beroepspraktijk in de zorgverlening. Daarom doen ze onderzoek in de praktijk, samen met zorgprofessionals en -instellingen, maar ook met en voor studenten en docenten. Het doel is dat zorgprofessionals competenties ontwikkelen om aandacht voor zingeving onderdeel te maken van integrale zorg voor allerlei zorgvragers. Op deze manier ervaren zorgverleners dat ze toekomen aan de kern van hun vak, en weten zorgvragers zich gezien als mens.

Lees hier het lectorale essay ‘Van witte woede naar paars protest’. 

Meer weten over het werk van het lectoraat Zorg en zingeving? Bekijk dan hun webpagina.

Op de hoogte blijven van activiteiten van het lectoraat Zorg en zingeving? Volg hen op LinkedIn.