Oud-cursist Lisa Werner over de cursus Ouderenzorg
Lisa Werner was net afgestudeerd als hbo-verpleegkundige toen zij bij haar werk de ouderenzorg in haar takenpakket kreeg. Om hier hulp bij te krijgen volgde zij de cursus Ouderenzorg in de eerste lijn aan Hogeschool Viaa. Ze werkt in Huisartsenpraktijk Lemelerveld als verpleegkundige.
Waarom heb je ervoor gekozen om de cursus Ouderenzorg in de eerste lijn te volgen?
“Ik was nog maar net klaar met de opleiding Verpleegkunde toen ik bij m’n werk de ouderenzorg in m’n takenpakket kreeg. Ik had gelijk veel vragen. Hoe verleen je in de spreekkamer bijvoorbeeld persoonsgerichte zorg bij een oudere? Waar moet je dan op letten? Ik had dus behoefte aan een stevigere fundatie en iets meer structuur in m’n werk. Daarnaast vond ik het fijn dat ik in deze cursus de ervaringen van anderen zou horen. Er kunnen namelijk best veel problemen ontstaan als je ouder wordt, zoals eetveranderingen, incontinentie, slaapproblemen, etc.
Om dat kort en bondig in kaart te brengen, vond ik lastig. Daarnaast wilde ik leren hoe ik tijdens een gesprek met een patiënt effectief te werk kon gaan, zonder al te veel af te dwalen van het onderwerp.”
En is dat gelukt? Sta je nu anders in je werk?
“Ja, ik heb nu meer structuur in m’n werk. Ik gebruik regelmatig de Easycare, dat is een boek waarin veel meetinstrumenten en handleidingen worden besproken. Dit boek kregen we tijdens de cursus aangereikt om meer structuur in een gesprek te krijgen. Verder behandelden we heel veel methodes en manieren en kon ik zelf kiezen wat voor mij werkte, maar ook wat het beste voor de patiënt werkt. Hierdoor kan ik dus heel persoonsgericht te werk gaan.”
Kun je iets vertellen over je ervaring tijdens deze cursus?
“Nou, ik vond het heel leuk dat we veel gastcolleges hadden, want zo leerde je ook meer over andere vakgebieden. Wat doet een specialist ouderengeneeskunde en wat doet een welzijnswerker? Dat was voor mij soms best vernieuwend! Verder vond ik het heel fijn dat ik op Gerda kon terugvallen als ik ergens mee zat. Zij was ons aanspreekpunt en was erg goed bereikbaar. Dat vond ik heel fijn! Ik vond het ook echt een pluspunt om te sparren met andere cursisten en te vergelijken hoe we dingen doen op het werk. De opdrachten die we kregen, waren heel herkenbaar en kon je gelijk in de praktijk toepassen.”
Wat vond je het meest uitdagend aan de cursus?
“Er zat genoeg uitdaging in de inhoud van deze cursus, maar ik heb geen problemen gehad met de moeilijkheidsgraad. Wanneer ik ergens tegenaan liep, dan kon ik makkelijk met Gerda overleggen.”
Hoe heb je de ondersteuning en begeleiding van de docenten ervaren?
“Ik vond het contact met Gerda heel prettig. Ze is heel positief en motiverend en heeft echt een rust over haar heen. Hierdoor kom je zelf ook snel tot rust tijdens een les. Omdat ze al jaren in de huisartsenzorg werkt, heeft ze dus veel ervaring en kwam ze met praktische voorbeelden. Daarnaast kregen we vaak een gastles van iemand uit de praktijk, dat was ook altijd erg interessant!”
In hoeverre heeft de cursus bijgedragen aan je professionele groei en persoonlijke ontwikkeling?
“Ik vind dat ik zelfverzekerder ben geworden en dat ik nu logischer mijn bevindingen kan onderbouwen in rapportages. Hier gebruik ik dan modellen voor die zijn besproken tijdens de cursus. Daarnaast zijn de taken van andere zorgverleners voor mij een stuk duidelijker geworden door die gastcolleges.”
Kun je een concreet voorbeeld geven van hoe je de opgedane kennis in de praktijk hebt gebracht?
“Laatst had ik een oudere patiënt waarbij ik een geheugentest moest afnemen. Dit deed ik in het verleden vrijwel altijd met een MMSE, dat is een bepaalde soort test. Nu bleek dat deze oudere patiënt alleen de basisschool had afgerond en laaggeletterd was en dat maakte de MMSE een stuk moeilijker om af te nemen. Toen heb ik bij hem een andere test afgenomen, de RUDAS-test. Deze test is meer geschikt voor laaggeletterden en daardoor konden we toch een test bij hem afnemen. Dankzij deze cursus heb ik dit model, en andere modellen, leren kennen waardoor ik persoonsgerichter te werk kan gaan.”